Stanovisko predsedu KDH Jána Figeľa k rozhodnutiu prezidenta Ivana Gašparoviča

gasparovic1 www.ipolitika.sk

Rozhodnutie prezidenta SR o tom, že nevyhovie návrhu Národnej rady SR na vymenovanie platne zvoleného kandidáta na funkciu generálneho prokurátora, je fackou zákonnosti a spravodlivosti na Slovensku. Je pokračovaním oslabovania dôvery ľudí v právny štát. Umožnilo ho rozhodnutie Ústavného súdu SR o návrhu skupiny poslancov Národnej rady SR, ktorý ústavu nevyložil, ale fakticky doplnil. Nevymenovanie Jozefa Čentéša, medzinárodne uznávaného odborníka na trestné právo, za generálneho prokurátora, je v podstate pokračovaním postupnej snahy o koncentráciu moci a ovládnutie ďalšieho z najvýznamnejších orgánov štátu – Generálnej prokuratúry, stranou SMER – SD, s výraznou pomocou prezidenta SR, ktorý sa sám označil za „akoby člena SMERu“.

Ján Figeľ, predseda KDH

zdroj: kdh.sk