Vyhlásenie sekretariátu ÚV KSS k vojne v Sýrii

syria_kss_w www.ipolitika.sk

Mraky vojny sa zhromažďujú. Progresívne sily sú vyzvané na boj proti vojne, nie v nej!Vývoj vo východnej časti Stredomoria a širšieho regiónu je obzvlášť nebezpečný po tom, ako vládna garnitúra v Turecku vyhlásila vojnu Sýrii, ktorá je zvrchovaným členom medzinárodného spoločenstva.

Vývoj na Blízkom východe a v širšom regióne je obzvlášť nebezpečný z dôvodu chamtivého imperialistického plánu, zameraného na rozšírenie činnosti, vplyvu a ziskov veľkých korporácii z  členských krajín EÚ a USA, na úkor krajín na Blízkom východe, v severnej Afrike a v Perzskom zálive. Nemenej dôležitý je faktor súperenia veľmoci o nadobúdanie geostrategických výhod a prvenstva v imperialistickej pyramíde.

Komunistická strana Slovenska zdôrazňuje, že Sýrska kríza  je vnútornou záležitosťou tejto krajiny. Naša strana v tejto chvíli upozorňuje na najdôležitejší prvok súčasnej situácie, a tým je v tomto momente nepredvidateľnosť dôsledkov imperialistickej vojny a podobných zásahov v uvedenej oblasti, za účasti  Slovenskej republiky, ako člena severoatlantickej aliancie NATO.

KSS vyzýva MZV SR a vládu SR aby reálne zhodnotili situáciu a zabránili zapojeniu Slovenskej republiku do vojny. Iracká a Afganská vojna sú  jasným príkladom nebezpečnej a katastrofálnej politiky vtedajšej slovenskej garnitúry, ktorá nás v minulosti vtiahla do vojny v zaujme iných cudzích mocnosti.

Vyzývame  slovenskú verejnosť k prejaveniu solidarity so Sýriou, ktorá je obeťou sprisahania reakčných a  imperialistických síl, ktoré podporujú ozbrojené gangy teroristov za účelom destabilizácie tejto krajiny a zvrhnutia jej právoplatne zvolených predstaviteľov.

Za mier a stabilitu vo svete! Za pravdu a spravodlivosť.

Sekretariát ÚV KSS

zdroj: kss.sk