Vyhlásenie Republikového predsedníctva Strany maďarskej koalície

smk www.ipolitika.sk

Republikové predsedníctvo strany maďarskej koalície vyjadruje vďaku občanom, ktorí sa zúčastnili na predčasných parlamentných voľbách. Zvlášť ďakuje voličom za hlasy, ktorými vyjadrili dôveru SMK. Predsedníctvo si vysoko váži prácu všetkých ľudí, ktorí pracovali na prípravách volieb, takisto aj činnosť kandidátov, ktorí priblížili ľuďom program a poslanie strany.

SMK si dokázala udržať bázu voličov aj ako mimoparlamentná strana, ba oproti roku 2010 zaznamenala vyššiu podporu voličov v ôsmych okresoch, v dvoch volebných obvodoch – v komárňanskom a štúrovskom – sa stala víťazom volieb. V obciach, kde žije maďarská menšina vo väčšom pomere, dostala SMK najviac hlasov. Žiaľ, v štrnástich južných  regiónoch s vysokým stupňom nezamestananosti bola účasť na voľbách nižšia, ako celoslovenský priemer. Aj toto je dôvodom, že sa SMK nedostala do parlamentu. Faktom je aj to, že v regiónoch, kde je najvyšší stupeň asimilácie, dostala SMK menej hlasov.

Republikové predsedníctvo SMK sa domnieva, že sa jej nepodarilo účinne dostať k voličom ciele a návrhy riešenia zakotvené vo volebnom programe. Pričom program SMK bol hodnotený nezávislými odborníkmi medzi prvými troma zo všetkých 26-ich volebných programov. Hodnotenia sa týkali predovšetkým oblasti hospodárstva, zamestnanosti a boja proti chudobe.

Republikové predsedníctvo SMK zaväzuje získaných takmer 110 tisíc voličských hlasov, aby pokračovala vo svojej činnosti, a vyzýva svojich zástupcov v európskom parlamente, ako aj vo VÚC a miestnych samosprávach, aby svojou dôslednou prácou naďalej prispievali k hospodárskemu a sociálnemu rozvoju našej rodnej krajiny. V nastávajúcom období musí Strana maďarskej koalície vyvíjať bohatšiu činnosť v oblasti budovania komunity, pokračovať v pestovaní vzťahov s celoštátnymi, regionálnymi a miestnymi civilnými organizáciami – v záujme účinnej práce. Spojenie síl je nanajvýš potrebné v záujme zachovania maďarskej menšiny a rozvoja regiónov.

Strana maďarskej koalície do jedného roka pristúpi – v zmysle Stanov SMK, ako aj v zmysle uznesenia ostatného kongresu strany -  k novelizovaniu stanov strany, ako aj k voľbám straníckych funkcionárov. Termín týchto aktov určí Republiková rada SMK. Zasadnutie Republikovej rady SMK bude 21. apríla 2012.

Bratislava 16. 04. 2012

zdroj: mkp.sk