Stanovisko SMERU-SD k zníženiu odhadu hospodárskeho rastu

smer logo www.ipolitika.sk

Hospodársky rast bude v tomto roku zrejme pomalší, ako pôvodne štát vo svojich prepočtoch očakával. Hospodársky rast v roku 2012 by mal v tomto roku podľa ministerstva  financií dosiahnuť 1,1 %, oproti pôvodne plánovaným 1,7%.  Podľa sociálnych demokratov ďalšie odhady môžu byť ešte nižšie ako 1 percento a Slovensko čakajú ťažké časy. „Z čísel, ktoré zverejnilo ministerstvo financií vyplýva, že sme mali pravdu, keď sme označili štátny rozpočet ako rozpočet postavený na fiktívnych číslach. Pretože vláda Ivety Radičovej ponúkla Slovensku rozpočet na rok 2012, ktorý vychádza z hospodárskeho rastu 1,7 percenta,“ uviedolRobert Fico s tým, že tieto čísla ho vôbec netešia. Podľa jeho vyjadrení to v praxi znamená, že deficit na rok 2012 sa priblíži k 5 percentám, pričom plánovaný deficit bol na úrovni 4,6 – 4,7 percenta.

Sociálni demokrati považujú tieto štatistiky za výsledok vládnutia Ivety Radičovej. Kabinet podľa SMERU-SD priniesol nielen spomaľovanie hospodárskeho rastu, ale aj najvyššiu mieru zdražovania v rámci Európskej únie a narastajúcu nezamestnanosť. Po parlamentných voľbách bude podľa predsedu SMERU-SD najdôležitejšie, ako budú politické strany riešiť tieto negatívne štatistiky. Podľa Roberta Fica ponúka líder SDKÚ-DS ľuďom alternatívu širokej pravicovej koalície, „ktorá bude zložená nielen zo strán, ako je KDH, SDKÚ, SaS, Most-Híd, ale aj zo strán, ktoré sú veľmi podivné a ktoré sa pokúšajú o vstup do parlamentu. „Považujeme toto riešenie, ktoré ponúka pán Dzurinda, za to najhoršie pre Slovensko. A nás mrzí aj motív. On neponúka túto alternatívu preto, lebo by veril, že je schopná priniesť Slovensku určitú úľavu, stabilitu, aj posun vo výsledkoch. Ako skúsený politik vie, že len v zlepenci má šancu sa usadiť a uplatniť. A dobre vie, že len tam, kde bude šesť alebo sedem malých politických strán, si môže sadnúť buď na stoličku predsedu vlády, alebo na stoličku predsedu parlamentu. Ak je teda niečo nebezpečné pre Slovensko, je to osobná ambícia“, konštatoval Robert Fico.

Expremiér zároveň vyzval ľudí, aby 10. marca išli voliť. Podľa jeho vyjadrení budú mať občania jednoduchú voľbu- buď si vyberú zlepenec, alebo silnú a stabilnú vládu, ktorá bude zložená z dvoch politických strán. Podľa Roberta Fica si budú voliči vyberať z dvoch modelov riadenia štátu- model čistého kapitalizmu alebo model solidarity, ktorý prinesie vvššiu účasť bohatých a silných na spoločnom financovaní. „Chcem vyzvať ľudí – poďte, napriek tomu, že ste nahnevaní a sfrustrovaní, napriek tomu, že máte živú skúsenosť, čo to znamená 18 mesiacov konceptu čistého kapitalizmu, kedy sa má každý spoľahnúť sám na seba, kedy všetko má vyriešiť trh, kedy po 18 mesiacoch prišli konkrétne výsledky. Choďte rozhodnúť a povedzte, čo na Slovensku chcete. A my budeme rozhodnutie ľudí plne rešpektovať,“ dodal na záver Robert Fico.

video k článku

zdroj: strana-smer.sk