Stanovisko k ACTA

logo-olano www.ipolitika.sk

Predstavitelia Obyčajných ľudí a nezávislých osobností a Slovenskej pirátskej strany otvorene odmietajú podpísanie dohody ACTA

Zástupcovia Európskej únie a 22 členských krajín vo štvrtok v Tokiu podpísali Obchodnú dohodu proti falšovaniu  (Anti-Counterfeiting Trade Agreement – ACTA). Medzi krajinami, ktorých podpis chýba sú Slovensko, Cyprus, Estónsko, Holandsko a Nemecko, no podľa správy japonského ministerstva zahraničných vecí sa k nim TIETO KRAJINY PRIPOJA PO SKONČENÍ vnútroštátnych schvaľovacích procedúr.
Táto dohoda porušuje ľudské práva a prispieva k výraznému obmedzeniu internetu. Už podľa názvu, samotnému falšovaniu sa venuje iba okrajovo, pričom za falzifikáty často označuje kópie a nie napodobeniny. ACTA bola vytvorená na základe tlaku a lobbingu korporácií. Nielen že bola vypracovaná tajne a bez možnosti pripomienkovania odbornou i laickou verejnosťou, ale navyše bola predbežne schválená k ratifikácii na stretnutí rady EU, ktoré bolo zamerané na poľnohospodárstvo a rybolov.

Jozef Viskupič:  Sme proti akémukoľvek zasahovaniu do neutrality internetu, proti obmedzovaniu prístupu k informáciám a cenzúre. Sme dôrazne proti ratifikovaniu medzinárodnej dohody ACTA. Jej negatívne účinky zďaleka prevyšujú možný dosah na vyriešenie nelegálneho zdieľania a kopírovania, navyše pod hrozbou neprimeraných represií voči bežným občanom. Chystá sa využívať neprimerané kontrolné mechanizmy zasahujúce do základných slobôd občana. Aj pripojením sa k online petícii, ktorú do dnešného dňa podpísalo už viac ako 200 000 užívateľov z viacerých krajín chceme apelovať na poslancov Európskeho parlamentu, ktorí ešte môžu zvrátiť prijatie tejto dohody.

Peter Blaščák: Aj členovia hnutia Slovenská pirátska strana apelujú na NR SR a Európsky parlament, aby ACTA zamietli. ACTA totiž neprijateľným spôsobom obmedzuje práva občanov v prospech držiteľov monopolov, najmä korporácií hudobného a filmového priemyslu. Dohodu považujeme za škodlivú pre modernú ekonomiku. Proti jej schváleniu protestujú viaceré krajiny. Bola vytvorená online petícia, ku ktorej sa pripájame aj my. Slovenská pirátska strana bude proti dohode bojovať legálnymi politickými prostriedkami, pritom ale schvaľujeme motiváciu hnutia Anonymous a podporujeme jeho právo demonštrovať, rovnako ako ďalšie formy občianskeho odporu proti tejto nebezpečnej hre záujmových skupín.

Práve poslanec NR SR Jozef Viskupič, ktorý je členom výboru NR SR pre kultúru a médiá a tiež členom SOIT sa dlhodobo venuje problematike IT a len nedávno ostro vystúpil proti predĺženiu neefektívnej a predražené zmluvy Ministerstvom financií SR s Microsoftom za 52,6 mil.€ za softvérové licencie  vo verejnej správe v skrátenom pripomienkovom konaní. Napriek krátkosti času sa podarilo vyzbierať potrebné množstvo podpisov, čím sa podarilo spustiť rozporové konanie v tejto veci.

zdroj: obycajniludia.sk